Facebook

Oldukça yararlı bir sosyal ağ ortamıdır.

21. yüzyılın başlarında ortaya çıkmaya başlayan web 2.0 ve sosyal-ağ kavramı etkileşimli bir biçimde ortak noktada buluşan insanların belirlenen hedefler doğrultusunda çalışma grupları oluşturabilmesi, sinerji yaratabilmesi için düşünülmüş bir altyapıdır.

Facebook, linkedin, xing ile twitter siteleri şu an için en çok kullanılan sosyal ağ siteleridir. Yakında açılacak google'ın wave adlı sosyal-ağ sitesi ise bunların önüne geçecek gibi görünüyor.

Bu sosyal-ağ sitelerini verimli amaçlar için kullanmak, bunların sunduğu güçlü araçları anlamak ile mümkün olabiliyor.

Öncelikle "6'nın kuralı" (rule of 6) ilkesince bir ağın tüm düğüm noktalarına en çok 6 adımda ulaşabiliyorsunuz. Yani dünyadaki herkes veya bu sosyal-ağların mikro-dünyasındaki herkes size en çok 6 kişi uzakta.

Bu hiper-bağlantı sayesinde projeniz, hobiniz, eyleminiz veya aklınıza gelen herhangi bir çalışma grubu hedefiniz için ortak paydada birleşen insanları bulup bir araya getirmeniz oldukça kolay.

Yazdığınız bir bilgi notu etkili iletişim altyapıları sayesinde --oluşturduğunuz küçük-dünya sosyal-ağı içinde ve alt-ağlar arasında-- hızla ilgili hedeflere ulaşabiliyor. Örneğin Twitter'ın sms ile bağlantılı, ve çoklu-sms'nin ötesindeki özelliklere sahip altyapısı ortak amaçlar uğruna haberdar edilmeyi oldukça kolaylaştırıyor.

Gene bu facebook ve diğerlerinin internet özellikli cep telefonlarından kolaylıkla kullanılabilmesi sayesinde bir mekâna bağımlılık da ortadan kalkıyor.

Bu iletişim kolaylığı sayesinde bu sosyal-ağ sitelerinden en basitinden şu tür faydalar elde edilebilir:


Yararlı kullanım örnekleri:


. İlgi alanı grupları etrafında toplanma. Örneğin "edebiyat sevenler ve kitap tavsiye edenler" ile "bir gün bir kitap okudum ve tüm hayatım değişti" adlı ve on binlerce kullanıcıya sahip gruplarda oldukça kaliteli kitap tavsiyeleri ve seviyeli kitap eleştirileri bulunabiliyor.

. Sosyal sorumluluk projeleri yürütme. Örneğin "mor küre" ve "asya öğretmen kitap bekliyor" grup ve kampanyaları yardımsever gönüllülere ulaşarak, bir güven-ağı içinde toplanan yardımları ihtiyaç sahibi okullara yönlendiriliyor. Çocuk giysilerinden, kırtasiye malzemesi ve kitaplara kadar ilkokulda elzem gereksinimler bu alt-sosyal-ağlarda belirlenip, toplanıp doğudaki köy ve bucak ilkokullarına ulaştırılıyor.

. Sivil toplum kuruluşlarının ek iletişim platformu olarak. Gene etkin iletişim ve daha çok insana ulaşım olanakları sayesinde STK'lar bu ortamlar sayesinde daha çok sivil-militan toplayabiliyorlar. Ve politik baskı oluşturabilecek eylemler daha dostane, insanları siyasetten soğutmayacak bir biçimde gençlere buralardan ulaştırılabiliyor. "yeşiller", "antinükleer platform", "ekotopya" gibi oluşumlar buna güzel birer örnek olarak gösterilebilir.

. Sanat faaliyetleri, etkinlikleri duyuru aracı olarak. Örneğin "CSO severler" grubu, ve benim de yöneticilerinden olduğum "BSO" grubu Ankara'daki klasik müzik konserlerini, konser programlarına ilişkin ek bilgileri abonelerine duyuruyor ve kimi konser solistleri ile iletişim kurarak dinleyicilerle solistleri aynı düzlemde buluşturuyor.

. Gene sanatçılar kendi veya grupları adlarına "hayran sayfaları" açarak ayaklarını yeryüzüne basabiliyorlar. Sevdiğiniz sanatçıyla birebir konuşabilmek, eleştirebilmek veya övebilmek karşılıklı, insanî bir fayda sağlıyor.

Bunların altına yararlı başka uygulama örnekleri de eklemek mümkün.

Facebook yalnızca bir araç, bir bilişim-teknolojisi-destekli sosyal-ağ oluşturma aleti.

Yararı veya zararı, bunu kullanan insanın topluma yararı ve zararı ile paralel sadece.


İlgili bağlantılar:

* web sayfası: http://www.facebook.com/
* sosyal-ağ siteleri listesi: http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_social_networking_websites