Hızlı yazmak için neyle yazıyorsunuz?
Nietzsche hastalığı artıp da kağıda baktığında baş dönmesi ve kusma hissiyle boğuşur olduğunda yazmayı bırakmış, depresyondan çıkmasını ise daktilonun bulunuşu sağlamıştı... Tuşların yerini ezberledikten sonra gözlerini kapatarak yazıyor ve baş dönmesiyle düşme hissini engellemiş oluyordu.
Daktilonun bulunduğu ilk yıllarda aygıtın yıpranmasını önlemek amacıyla tuş yerleri abece sırasına veya sık kullanılan hecelere göre değil rastgele yapılmış, hatta J gibi F gibi az kullanılan harfler tam da işaret parmağının altına yerleştirilmişti ki yazarın parmağı tökezleyip düşsün. Nitekim öyle de oldu yüz küsur yıldır alışkanlıklarımızı bırakamadığımızdan Q klavyeye ayarlı daktilo ve bilgisayar klavyelerine, birer sunakmışcasına parmaklarımızı, bileklerimizi kurbanlık bırakır olduk.
Hızlı olsun yavaş olsun Q klavye ile yazmaya çalışırken parmak ve bileklerimizdeki tendonlar, kas-kemik bağları epeyi zorlanıyor. Örneğin, ister on parmak ister tek parmakla yazıyor olun basit bir "merhaba" yazarken parmaklarınızın düştüğü hale bir bakın. Cidden şu an durup, bir Q klavyede M E R H A B A yazsanıza!.. Hatta bir eliniz dolu olsun, tek elle de yazın... Bir başka örnek de "bir" gibi sık kullanılan tek hecelik bir sözcüğü on parmak yazı yazmayı bilseniz dahi yavaş yazmak zorunda kalmamız. Oysa Q klavyedeki O K ve M harfleri sırasıyla B İ ve R harfleri olmuş olsaydı, masada can sıkıntısından parmaklarımızı trrrm diye tıkırdattığımız tek bir trrm hareketiyle BİR yazabilecektik! Deneyin isterseniz: O K M...
Bizde Türkçe'ye uygun bir klavye var; hepimiz biliyoruz F Klavye... Kimimiz kullanıyordur kimimiz de denemiştir... Ben geçmişte birkaç kez denemiştim, eski bir dizüstümün klavyesi F, ancak çoğumuz gibi şu anki bilgisayarımın mıhlanmış klavyesi Q olduğundan Q klavye ile devam ediyorum. Zaten hadi F'ye geçeyim desem de buna uygun bir F Klavye bulamama olasılığım çok yüksek. Ayrı satılan F Klavyeler bile nadir ve genelde tek bir model oluyor... Ancak günümüzde bu sıkıntıları anlamsız kılacak yeni bir paradigma yaygınlaştı: Tablet Bilgisayarlar... Tablet PC'lerin ekran üstünde yer alan sanal klavyelerini istediğimiz gibi değiştirebilmemiz olası. Güzel değil mi. Değiştirdim ben de.
Gerçi, tenis oyunu sonrası yorgunluğuyla basket oynamaya kalkıp da parmağıma dik gelen basket topu sayesinde parmağımı kırmamış olsam bu değişiklik aklıma hiç gelir miydi bilmiyorum. Yazarkenki acıyı azaltmak için Nietzsche'den ilham alarak F klavyeye geçtim. Yazılarım henüz Nietzsche'ninkilerin tırnağına dahi benzemiyor aslında; belli ki Zerdüşt bana henüz bir şey buyurmamış, ancak F klavye sayesinde yazarkenki parmak ve bilek acısı azaldı.
Ve merak ettim: Acaba F klavye sayesinde nasıl hızlı yazılır diye. Az biraz bilgisayar programlama dili biliyorsanız sizin de yazabileceğiniz çok yalın bir program yardımıyla Q klavye ile F klavye'yi hız testine soktum. Program, klavyelerdeki tuşların yerlerini satranç tahtası gibi dizip, bir tuştan bir tuşa geçerken parmaklarımızın katettiği mesafeyi hesaplıyor. Bunu da ilkokulda öğrendiğimiz Hipotenüs kuralıyla yapıyor... Programı sık yazılan sözler üzerinde çalıştırdım. Siz, daha önce yazmış olduğunuz çeşitli yazılarda da sınayabilirsiniz... Denemeler ve ölçümler sonucunda, F Klavye Q Klavye'den %11 daha hızlı çıktı. Ve bir ilginçlik daha: İngilizce sözcüklerdeki denemelerde de F Klavye Q'dan daha hızlı!.
Güzel değil mi F Klavye kullanın parmak acınız azalsın yazma hızınız artsın.
Ama öykümüz burada bitmiyor!.. Biz insanız, her zaman daha ötesini daha ilerisini merak ederiz öyle değil mi?.. Edelim:
Acaba İdeal Klavye Nasıl Olurdu?
Ettik... Şimdi düşünelim:
- Her dilin sık kullanılan harf ile heceleri ayrı olduğundan, bir dile göre en iyi konuma getirdiğimiz bir klavye başka dillerde aynı iyileşmeyi sağlamayacak. Olsun.
- Aynı dil içinde belli konularda uzmanlaşmış yazılar birbirlerinden ayrı jargonlar kullanacağından, biri için iyi olan diğeri için iyi olmayabilecek. Olsun. Bu ciddi bir yüzdede fark yaratmayacaktır.
- Programlama dilleri apayrı bir dünya. Olasılıkla onlara da uymayacaktır. Olsun. Programcılar azınlıkta; üstelik kendilerine uygun bir başka klavye üretebilirler isterlerse.
- İnsanlar eski alışkanlığını bırakıp da ideal klavyeye geçmez. Evet. Ama yine de olsun. Yeni ve daha iyiyi denemek isteyenler olacaktır. Ve ödülleri de sağlıklı ellerle %46 daha hızlı yazmak olacak.
Evet, düşünürken söylemeyi unuttum: Türkçe için ideal klavye %46 daha hızlı.
- İdeal klavyeyi oluşturmak içinse yapacağımız şu: Klavyeyi söküp, tuşları bir satranç tahtasına istediğimiz gibi, isterseniz Q klavye gibi yerleştireceğiz.
- Sonra elimize bir kitap veya kendi yazdığımız bir yazıyı alıp, ikinci harften itibaren harf harf okumaya başlayacağız!.. Ve tuşların yerlerini şu şekilde değiştireceğiz:
-- Eğer okuduğumuz harf bir önceki harften 1 kareden (1 tuştan) daha uzaktaysa, okuduğumuz harfi, bir önce okuduğumuz harfin dama tahtasındaki yerine yaklaşacak şekilde yanındakiyle yer değiştireceğiz.
-- Yapması anlatmasından daha kolay: Örneğin BİR sözcüğünü okuyor olduğumuzu düşünelim. Dama tahtasına da tuşları Q Klavye biçiminde dizmiş olalım: Şimdi 2. harften başlayarak okuyoruz: İ... İ, B'den uzak. Yaklaştırmak için hemen solundaki Ş ile yer değiştiriyoruz: Ş, İ'nin yerine İ de Ş'nin yerine geçiyor... Sırada okuyacağımız harf R... R de İ'den uzak. İ'ye yaklaşması için yanındaki T ile yer değiştirebiliriz. Satranç tahtasından T tuşunu elimize alıp, hemen solundaki R'yi T'den boşalan yere kaydırıyoruz; ve elimizdeki T'yi de R tuşundan boşalan yere koyuyoruz.
-- Hepsi bu.
Bu tuş kaydırma yöntemini uzun uzadıya sürdürdükçe bazı tuşların giderek yerlerini bellediğini, bazı tuşların da kimi noktalarda öbekleştiğini göreceksiniz. İşte bu, sizin o metin için ideal klavyeniz... Eğer Türkçe'de sık kullanılan sözcüklerden bir liste üzerinde bu yordamı işletirsek, Türkçe için çok uygun bir klavye elde etmiş oluruz.
Bakalım nasıl olacak diye kısa bir deneme yaptım. Başlangıç klavyesi olarak F klavye'yi aldım; ve bir kısa bir program yazıp, yukarıdaki yöntemi kullanarak benim yerime tuşları yer değiştirtmesini sağladım... Benim satranç tahtası kullansam aylarca uğraşarak yapamayacağımı 2-3 saniyede tamamladı:
İşte ideal Türkçe klavyeye bir örnek:
F G O T D L I Ü H Ş W Q Ğ U M N İ R A K Y P X J Ö C Z S B Ç V
Tuşlarınızı söküp, böyle yapın; işletim sisteminizdeki klavye tanım tablosunu buna uygun şekilde değiştirin ve %46 hızlanıverin :)
Tamam; en azından bir bilen bizim yerimize yapsın... Hatta, böyle bir iPad / Android App.'ı, Uygulaması yazsın. Biz de kullanalım.
Bu arada Nietzsche hakkındaki bu bilgileri nereden biliyoruz biliyor musunuz; Nietzsche'nin "tekrar yazmaya başladığını, aramıza döndüğünü" müjdeleyen bir gazete haberinden... Acıların ardından güzel şeyler doğuyor; size de %46 daha hızlı ve sağlıklı çelik bilekler doğsun.
İlker Fıçıcılar
8 Haziran 2012