Penelope


Ege kıyısında her sabah doğan güneşe bakarak ufku taramaktadır güzeller güzeli Penelope... Ama nafile... Bedbin kader, bazen ne kadar da geç gülmektedir... Ama gülmektedir...

Yunan mitolojisinde Ikarios'la Periboea'nın biricik kızları, ve Odysseus'un eşidir. Penelope'ye aşkından Odysseus Truva savaşına gitmemek için tebeşir suyu içmiş, "son anda hatırladım toplantım vardı", "siz gidin ben yetişirim" falan demiştir; yine de Menelaos ve tayfası bunları yememiştir.

Odysseus Truva savaşındadır. Ancak nedense bu savaş Odysseus için 20 yıl sürmüştür. Penelope perişandır. Ege kıyısında her sabah doğan güneşe bakarak ufku taramaktadır güzeller güzeli Penelope. Ama nafile...

Ve heyhat, "kocası ölmüştür kesin" diyen ağzı salyalı ne kadar yunan genç varsa Penelope'ye bu 20 yıl boyunca yazılır... Sadakat'in sözlükteki karşılığı olabilecek Penolepe ise henüz matemde olduğunu, ayrıca tabuta, naaşa sarılacak örtüyü henüz bitiremediğini söyleyerek asaletini yitirmeden reddeder herkesi.

Ve evet, bir örtü, bir şal, bir bir bez üç dört yılda mı dikilir? Elbette, gündüz sahilde bir gözün ufuktayken herkesin önünde diktiğini, gece ilmek ilmek söküyorsan üç değil yirmi yılda bile zor dikilir.

Bedbin kader, bazen ne kadar da geç gülmektedir. Ama gülmektedir. Nihayet Odysseus bir yol bulur yirmi yılda. Dilenci giysileriyle geldiği bu karşı kıyıda, eşinin çevresindeki tüm o sivrisinekleri bir bir tepeler ve mutlu sona ulaşırlar.

Bu taliplerin katli ise ayrı ve keyifli uzun bir hikaye. Onu da bir ara ballandırmak lazım. Bu arada Odysseus da keyfinden yirmi yıl Anadolu'da turlamamıştır. Odysseus biz Anadoluluların en baba düşmanıdır. Truva savaşını Odysseus sayesinde kazanmışlardır. Evet, zeka kübü Odysseus'un fikri ve tasarımıdır Truva atı. Bu cinliği ve hinliği yüzünden tanrılarca beladan belaya atılmış, Kyklop mağaralarına bile esir düşmüştür bedbaht Odysseus.

Ama acı yoksa aşk da romantizm de yoktur. Aslında Odysseus ile Penolepe aşkında romantizmin zerresi yoktur. Çünkü o tarihte, daha romantizm sözcüğünü icat edecek bir Roma dahi yoktur.

:)


10 Mayıs 2010
İlker Fıçıcılar


Ayrıntı için bkz. Homeros'un İlyada ve Odessa destanları.