Ekitap Teknolojisi Hakkında Kısa Kısa

ekitap nasıl çalışır

Günümüzde ekitap okuyucu aygıtlar elektronik mürekkep teknolojisini kullanıyorlar. Elektronik mürekkep teknolojili ekranlarda renk boyacıklarının yönü yalnızca sayfa oluşturulurken bir kez değiştirilerek görüntü elde ediliyor. Ve tıpkı mürekkeple yazı yazılmış kağıttan yazıları okur gibi, kağıttan / elektronik mürekkepli ekrandan yansıyan ortam ışığı yardımıyla sayfayı okuyoruz.

Elektronik mürekkepli ekranlar oldukça net ve gözü yormuyor.

Sayfayı okuma sırasında elektronik mürekkepli ekitap okuyucu cihaz enerji harcamıyor. Sonraki sayfaya geçiş tuşuna bastığımızda işlemci uyanıyor, yeni sayfayı çiziyor ve yeniden uykuya dalıyor.



ekitap okuyucu aygıta bir kitap nasıl yüklenir

Kimi ekitap okuyucuların wifi kablosuz internet özelliği vardır. Bu özelliği olanlarda doğrudan ekitap satan kitabevinin web sitesine bağlanmak, kitap seçmek ve satın alarak ekitap okuyucuya indirmek mümkün.

Bundan başka her ekitap okuyucu cihazın bir bilgisayarda çalışan yardımcı yazılımı var. Bu yazılım bluetooth ile veya bir kablo ile ekitap okuyucuya bağlanıyor. Bu yazılıma bir word dosyasını sürükleyip bıraktığınızda bunu ilgili biçime dönüştürerek ekitap okuyucuya aktarmakta. Benzer şekilde bir .pdf, bir .epub, bir .pdb, bir .txt, bir .html vs biçimli dosyayı da bu ekitap okuyucuya atabilmekte.


ekitap okuyucuda bir ekitabı nasıl açıp okuruz

Örneğin ipad çok kolaydır. Ekranında raflarıyla bir kitaplık belirir. Üstünde ismi yazan biir kitaba dokunursunuz ve kitap açılır. Sonra tıpkı işaret parmağınızla gerçek bir kitabın sayfasını çeviriyor hareketi yaparsınız, ekrandaki sayfanın köşesine dokunup sürükleyerek, ve ekrandaki sayfa çevrilir.

Diğer ekitap okuyucularda da kolaydır. Yazar ya da kitap adına göre cihaz içindeki kitaplarınız listelenir. Dokunursunuz seçtiğiniz birine ve okumaya başlarsınız. Bir ekitap okuyucuda bir kerede yüzlerce binlerce kitabınız bulunabilir. Ve saniyesinde aradığınızı bulabilirsiniz. Kolaydır.


ekitap okuyucuyu nasıl daha verimli kullanabiliriz

Her ekitap okuyucunun kapsamlı bir arama, not düşme, ayraç ekleme, alıntı yapma ve paylaşma özelliği de vardır. Örneğin aklınıza takılan bir sözü yüzlerce kitapta bir kerede taratabilir, hangi kitaplarda nerede geçtiğini araştırabilirsiniz.

Sonradan geri dönmek üzere sanal ayraçlar koyabilirsiniz. Sevdiğiniz paragrafları parmağınızla veya ekitap okuyucunun kalemiyle sarı sarı fosforlu işaretleyebilir, sonra bunları kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sayfa kenarına not düşer gibi not düşebilirsiniz. İster elyazınızla, ister elyazınızı tanıyan program yoluyla düzgün harflerle... Gene parmak veya kalemle işaretlediğiniz bir kısmı kopyalayıp, ekitap okuyucudaki metin düzenleyiciye atabilirsiniz, referansı otomatik eklenir.

Sonra ekitap okuyucunun yazılımıyla bunu bilgisayarınıza almanız mümkün. Ayrıca iki ekitap okuyucu yanyana ise bluetooth veya kızılötesi ile kitap veya alıntı paylaşımı yapabilirsiniz.


başka?

Arkadan aydınlatmasını açarak gece karanlıkta da okuyabilirsiniz; uykusu gelince yataktan uzanıp gece lambasını veya oda ışığını kapamak zor gelenlere birebir.

Tek elinizle okuyabilirsiniz. Tek elle normal kitabı okumaya çalışırken başparmağı tutulanlara birebir.

Tatilde bir tomar kitap taşımak yerine sadece bir ekitap okuyucu taşıyabilirsiniz. Çok okuyanlar için birebir.

Hızlı okuyabilirsiniz... İlginçtir ki ekitaplar normal kitaplardan daha hızlı okunuyor. Hem elinizde bir kalınlık olmadığında psikolojik olarak kitap birazdan bitecekmiş hissiyle okuyorsunuz, hem de tek tıkla yeni sayfaya geçtiğinden sayfa çevirme sırasında zaman kaybı olmuyor.

Ve ille de ben kitap kokusundan vazgeçemem diyorsanız, yanında bir tane de normal kağıda basılı cep kitabı taşıyabilir, ekitabınızı okurken koku nöbetiniz tuttukça açar açar onu koklarsınız. Ne de olsa hepsi aynı kokuyor.

İlker Fıçıcılar
14.05.2010