Doğru Erkeği Bekleyen Kadın İçin... Komik Bir Olasılık Hesabı :)


İnternette (tamam Facebook'ta) dolaşan ve bankta oturan gelinlikli bir iskeleti gösteren bir resim var. Resmin alt başlığı ise şu: "Doğru erkeği bekleyen kadın".

Yorumlar genelde tahmin ettiğiniz yönde. Ama diyorum ki, hadi biraz da eğlencesine matematik yapalım: Bakalım doğru erkeği/kadını bulma olasılığı ne kadar hesaplanabilir; sonra başka bir zaman da gene içi matematikli dışı edebi bir öykücük anlatalım:


Önce matematik:

Evet, hesaplayalım bakalım doğru erkeğin o bankın önünden geçme olasılığı ne kadar:

Şimdi dünyada 6.5 milyar insan var, yarısı erkek, bunun da yaklaşık 3te 1i mantıklı bir yaş grubunda diyelim. Bu yaklaşık 1 milyar erkek yapıyor. Şimdi bu rakam aklımızda dursun bir.

Sonra dünyanın çapı yaklaşık 6000km. Pi*r^2'den hesaplarsak 113 milyon kilometrekare yüzey alanı var, bunun 4te 1i toprak. Yani 28 milyon km^2 , veya 28 trilyon metrekare alan var yukardaki 1 milyar erkeğin serseri serseri dolanabileceği...

Şöyle geniş omuzlu :) bir erkek yaklaşık yarım metrekare yüzey alanı yer kaplasın mesela.

Şimdi bu 1 milyar erkeği 28 trilyon metrekare toprağa serpiştirirsek 28000 metrekareye 1 erkek düşüyor demektir.

O bank da 1 m^2 yer kaplasa, gökten o hatunun yanına herhangi bir anda erkek yağma olasılığı 28000'de 1... Neyse ki gökten yağmıyoruz o it's raining men şarkısının aksine; hesaba devam edelim:

O 28000 m2 alan içinde o hatuna en uzak erkek, o alanın karekökü kadar yani 167 metre ötede olabilir. Uzaktan gözüne kestirip gelsin yanına. Bir erkek 5000 metreyi yaklaşık 1 saatte yürüyor, buna göre 167 metreyi 2 dakikada alır.

Hatun bu en yakındaki potansiyeli beğenmezse, sonraki 8 tanesi de 4 dk sonra aynı anda varır. Her birini ilk görüşte beğenmezse 6 dakikada 9 erkek elemiş oldu. Bir sonraki parti erkek sevkiyatı ise 8 dakika sonra ve 16 erkek aynı anda (karelere böldük dünyayı)... Bunları da elerse, 8 dk'da 25 erkek elendi...

Tabii biz bu arada manyağız, 1 milyar erkek deli gibi bu hatunun bulunduğu banka doğru yürüyoruz.

En iyimser tahminle en uzaktaki erkeğin de bu hatunun bulunduğu bankın önünden geçmesi en geç 165 gün sonra gerçekleşir.

Tabii 1 milyar erkeğin hiçbiriyle konuşma yaşanmadı, hatun kızımız ilk görüşte aşka inananlardan olduğu için biz önünden resmi geçit töreni geçip duruyoruz.

Beklesin bakalım, birazdan benim sıram, ben de geçeceğim önünden. Önce bir şu cekedi ilikleyip uygun adıma geçeyim de beğensin bari. :))


İlker Fıçıcılar
Kasım 2009



not: Hesapta basit bir hata var, bulmasını meraklısına bıraktım ;)