Gezgin Kitap


Gezgin bir kitap, park, vapur, telefon kulübesi, metro, kumsal vb. gibi halka açık yerlere başkaları okusun, ve okuyan da gene halka açık yerlere bıraksın diye dünyaya armağan edilmiş kitaptır.

Eğer kitabı gezmeye ilk çıkaracak kişi sizseniz, kitabın iç kapağına bunun gezgin bir kitap olduğunu, severek okuduğunuzu, kitabı bulandan tek ricanızın ise okuduktan sonra gene aynı şekilde kolayca bulunabilecek bir yere koyması olduğunu yazıyorsunuz. Ayrıca kitaba bir numara verip, bıraktığınız yeri yazıyorsunuz.

Kitap numarası kitabın kaçıncı elden geçtiğini gösteriyor. Mesela ben diyelim ki Artvin'deyim ve Filanca parkına kitap bıraktım; bu kitap için "1/Artvin-Filanca Parkı" yazıyorum, siz bulup "aa ben de bunu okumayı istiyordum zaten" deyip alıyorsunuz, bitirince "2/Karaburun" diyorsunuz (tatile Karaburun'a gitmişsiniz ve kitap orada bitmiş mesela). Kitabı bulan bir başkası da "vay be süper" diyor, alıyor okuyor ve bir bakıyoruz "3/Mardin-Öğretmenler Evi" yazmakta kitapta şimdi...


Bu gezgin kitap (BookCrossing) 2005 yılında Radikal gazetesinin ardarda haberleri ile hafifçe parlamıştı ülkemizde. Ancak gündemden düştüydü bir yılda. Kitap okutmak ve sevdirmek için güzel bir yöntem oysa. Elbet, ülkemizde bu anlayış yerleşene kadar kitapların çoğu gezemeden demir atacak ilk bulanın evine. Ama olsun bir kişi bile bir başarıdır; hem yılmazsak zamanla tutar.

Bu gezgin kitap kavramı ile ilgili bir de internet sayfası var, www.bookcrossing.com diye. Burada, gezintide olan kitapları görebiliyor ve gezmeye çıkardığınız ya da gezerken kulağından tutup getirerek okuduğunuz kitapları buraya kaydedebiliyorsunuz.

İstatistiklere göre şu an kayıtlı 790.000 kullanıcı sayesinde 5.775.000 küsur kitap, 130 ülkede dolaşımdaymış bu "gezgin kitap" yaklaşımı sayesinde. Bu, sahipsiz, anarşist bir dünya kütüphanesi aslında; ve inat edildikçe iyi işliyor.

Benim de havalar güzelleşince kitap okutma eylemlerim başlar!.. Sağ üst köşede gördüğünüz notun yazıcıdan çıktısını alıp, iç kapağa yapıştırıp, kitap bırakıyorum sağa sola her bahar, her yaz ve her sonbahar :)

Ve yeni bir ilkbahar da başladı... 4 Nisan 2012 itibariyle şu an Türkiye'de bu bookcrossing.com sitesine kayıtlı 44 kitap varmış mesela: http://www.bookcrossing.com/hunt/131/
Neden 45.'si sizin elinizden kanatlanmasın ki ;)


4 Nisan 2012
İlker Fıçıcılar